Verkostoituminen ja yhteistyö yrittäjyyden kulmakivinä


Tiia Jyrkiäinen, TJ Invest&Consulting (Caarni)



Yrittäjäyhteisöt ovat tärkeitä yrittäjille niin verkostoitumisen, kuin kehittymisenkin kannalta. Tiia Jyrkiäisen johtama yritysryhmähanke kesällä 2024 rohkaisi Vesilahden yrittäjiä kehittämään paikallista päivämatkailua yhdessä. Valmisteluhankkeen pohjalta suunnitellaan jo jatkohanketta, joka keskittyy vastuullisuuteen ja asiakaskokemukseen, luoden uusia mahdollisuuksia paikallisille yrityksille.

Yrittäjäyhteisöstä vertaistukea, sekä käytännön apua

5.9. vietetään Yrittäjän päivää. Päivän tavoitteena on korostaa yrittäjyyden merkitystä ja saada esimerkiksi nuoret kiinnostumaan yrittäjyydestä uravalintana. Päivä korostaa yrittäjyyden tärkeyttä ja antaa yrittäjille mahdollisuuden tuoda omaa yrittäjätarinaansa tai yritystään esille.

Moni yrittäjä kuitenkin kokee, että yrittäjän päivä on joka päivä, kuten Vesilahtelainen Tiia Jyrkiäinen, joka sanoo tuovansa yrittäjyyttä esille koko ajan. Jyrkiäinen on ollut yrittäjä vuodesta 2005 asti ja muutti Vesilahdelle 3 vuotta sitten. Heti kuntaan muutettuaan hän liittyi Vesilahden yrittäjiin, sillä kokee, että yhteisöön kuuluminen on tärkeää. ”Siellä tulee vaihdettua ajatuksia ja syntyy uusia ideoita. Toisaalta nykyään uskalletaan puhua myös yrittäjien haasteista ja yrittäjäyhteisöltä saa vertaistukea yrittäjäarkeen”, Jyrkiäinen kuvailee. Vesilahden yrittäjät tukevat yrittäjien välistä verkostoitumista järjestämällä tapahtumia ja tilaisuuksia tai esimerkiksi hallinnoimalla yritysryhmähankkeita.

Leader-tuella rahoitettavat yritysryhmähankkeet ovat useiden yritysten yhteinen kehittämishanke, jonka tarkoituksena on edistää osallistuvien yritysten liiketoiminnan kehittymistä ja menestystä, sekä yhteisillä kehittämistoimenpiteillä että yrityskohtaisesti. Tavoitteena voi olla esimerkiksi tuotannollisen yhteistyön kehittäminen, markkinointi- ja myyntiyhteistyön kehittäminen, osaamisen kehittäminen tai tuoteperheen suunnittelu.

Päivämatkailuun buustia Vesilahden Yritysryhmähankkeella

Vesilahden Yrittäjät toteuttivat Tiia Jyrkiäisen johdolla kesällä 2024 yritysryhmähankkeen valmistelun. 5000 euron valmistelurahalla voi selvittää, onko hankkeelle onnistumisen edellytyksiä. Tuloksena syntyy aiesopimus, jossa kuvataan ainakin hankkeen idea, kumppaneiden hakeminen hankkeeseen ja hankkeen tavoite. Valmisteluhankkeen tuloksena voidaan myös todeta, ettei jatkohankkeelle ole edellytyksiä.

Vesilahden Valmisteluhankkeen tavoitteena oli jakaa tietoa alueen yrittäjille mahdollisesta päivämatkailua kehittävästä hankkeesta ja innostaa alueen yrittäjiä yhteiseen kehittämiseen, sekä kiinnostumaan alueen vahvuuksista päivämatkailukohteena. ”Vesilahtelaiset eivät itse aina välttämättä näe kuinka hieno alue tämä on ja kuinka paljon mahdollisuuksia meiltä löytyy”, Jyrkiäinen sanoo.

Valmisteluhankkeen aikana järjestettiin kaksi Kick Off-tilaisuttaa, joihin kutsuttiin alueen yrittäjien lisäksi myös yhdistyksiä, jotta kaikki sidosryhmät olisivat perillä paikallisista kehittämissuunnitelmista ja voisivat olla mukana pohtimassa alueen potentiaalia. Tilaisuuksissa keskityttiin asiakaskokemukseen, yrittäjien riskienhallintaan ja vastuulliseen matkailuun.

Workshop-muotoisessa työpajassa oli tarjolla inspiraatioita herättävä kuvitettu retkikartta, jonka tarkoituksena oli innostaa osallistujia suunnittelemaan yhdessä päivämatka reittejä Vesilahdelle. ”Saimme nopeasti kasaan mahtavia ja lennokkaita ideoita, yhteiskehittäminen sai hyvän alun” Jyrkiäinen nauraa. Tarkoitus on luoda matalan kynnyksen reittejä ja ottaa huomioon esimerkiksi lapsiperheet.

Jyrkiäisen mukaan, valmisteluhanke tavoitti yhteensä noin 50 yritystä, sillä sen lisäksi, että kutsuja lähetettiin kunnan uutiskirjeellä, oli hankkeella myös omat nettisivut. ”Mielestäni on tärkeää, että myös valmisteluhankkeilla on omat sivut, jotta kuka tahansa voi löytää hankkeesta tietoa ja pääsee ilmoittautumaan mukaan”, Jyrkiäinen sanoo. ”Vaikka ajankohta oli kesän alku ja monilla kylvöhommat käynnissä, yllättävän moni yrittäjä osallistui tilaisuuksiin ja lähti hankkeeseen mukaan”, hän iloitsee. Hankkeen yrittäjäverkosto rakentui alueen päivämatkailun ympärille, joten mukana oli niin ruokatuottajia, luontopalveluja, kuin aktiviteettiyrittäjiä.

Jyrkiäinen kävi hankkeen aikana tapaamassa myös osaa yrittäjistä erikseen ja toteaa, että yksi valmisteluhankkeen vahvuuksista oli, että päästiin rohkaisemaan yrittäjiä omien ideoidensa kanssa. Kiinnostusta yhteiselle jatkohankkeelle löytyi, mutta samalla myös yksittäisiä investointitarpeita.

Risto Naskali & Tiia Jyrkiäinen ”Vesilahden Murinoilla 2024”

Hyvin valmisteltu, on puoliksi tehty  – myös hankemaailmassa

Valmisteluhankkeen tuloksena syntyy varsinainen päivämatkailun kehittämishanke, jonka aikana on tarkoitus perustaa alueen yrityksille yhteinen myyntialusta, sekä keskittyä kunnolla asiakaskokemukseen ja vastuullisuus asioihin. Jyrkiäinen muistuttaa, että vaikka vastuullisuus on mm. paikallisten ja ympäristön huomioimista matkailussa, se on myös ennakoimista ja riskien hallintaa yrittäjyydessä. ”Suunnitteleminen tuntuu olevan edelleen haastavaa yrittäjille. Se on kuitenkin todella tärkeää ja siksi hankkeet ovat hyviä, koska niissä tehdään suunnitelmia!” Jyrkiäinen sanoo.

Hän kokee myös, että valmisteluhanke on tärkeää toteuttaa hyvin, sillä se määrittää koko jatkumon. Kaikki pitää olla määriteltynä jatkohanketta varten ja yrittäjille pitää olla selvää mihin he lähtevät mukaan ja kuinka sitoutunut pitää olla. Varsinaisessa yritysryhmähankkeessa yrittäjien oma osuus hankkeen rahoituksesta on noin 25 %. ”Se tarkoittaa sitä, että omaa kassaa pitää olla, mutta toisaalta nostaa myös sitoutumisen tasoa”, Jyrkiäinen sanoo.

Hankesuunnitelma ja rahoitushakemus ovat tällä hetkellä työn alla ja varsinaista hanketta olisi tarkoitus päästä aloittamaan ensi keväänä.

Leader-rahoitus tarjoaa yrittäjille paljon mahdollisuuksia

Yritysryhmähankkeiden lisäksi Leader-rahoitus tarjoaa uusille yrittäjille mahdollisuuden käynnistää yritystoiminta, vakiintuneille yrittäjille mahdollisuuden kehittää liiketoimintaansa ja kaikille mahdollisuuden investoida yritykseensä.

Leader Kantrin strategiassa yksi painopiste keskittyy vahvasti yrittäjyyteen ja elinvoimaiseen maaseutuun. Tavoitteena on alueen yrittäjyyden ja elinkeinojen edellytysten parantaminen, muun muassa pienyrittäjyyttä edistämällä ja yritysten toimintaedellytyksiä parantamalla.

Lue lisää Kantrin yritystuista: https://kantriry.fi/yritykset/

Esimerkkejä muista yrityshankkeista Kantrin hanketarinoissa.