Tulevana kesänä kiivetään maaseudun huipulle: kuntoporraskisa alkaa 30.5. 

Nyt kiivetään maaseudun huipulle! EU:n maaseuturahoitus haastaa kaikki nousemaan kuntoportaita tulevan kesän aikana. Osallistumalla voit auttaa oman alueesi kuntoportaat valtakunnallisen kilpailun voittoon – ja samalla saat roppakaupalla terveyshyötyjä. Pirkanmaalta kisassa on mukana Hakkarin kuntoportaat Lempäälässä. Kaikille tarkoitettu avajaistapahtuma järjestetään 30.5. klo 17.30. 

Torstaina 30. toukokuuta alkaa valtakunnallinen kuntoporraskilpailu, jossa selvitetään, mitkä ovat suosituimmat EU:n maaseuturahoitusta saaneet kuntoportaat Suomessa. Mukana kilpailussa on 18 kuntoportaat eri puolilta Suomea, joille rahoitusta on myönnetty paikallisten Leader-ryhmien kautta. Portaissa on kesän ajan kävijälaskurit ja voiton nappaavat ne portaat, joita on noustu eniten syyskuun loppuun mennessä.

Kisa avataan Pirkanmaalla Hakkarin portaissa 30.5.

Hakkarin kuntoportaat rakennettiin Kuntalaisten kuntoportaat -hankkeessa yhteisöllisellä ja osallistavalla toimintamallilla. Lempäälässä Hakkarin Vesitornin juurelta lähtevissä portaissa on 128 askelta ja pituus on 65 metriä. Portaissa on yksi levähdyspaikka.

– Kuntoportaat olivat olleet kuntalaisten kyselyssä toinen liikuntapaikkatoive uimahallin rinnalla, mutta Lempäälän kunnan investointiohjelmassa niiden toteuttaminen oli vasta vuosien päässä. Samaan aikaan koronapandemia lisäsi ulkoliikuntapaikkojen tarvetta, joten kuntoportaiden rakentaminen vastasi kahteen tarpeeseen, kertoo toiminnanjohtaja Timo Reunanen Lempäälän Kisa Yleisurheilusta.

Portaat rakennettiin Lempäälän Kisa Yleisurheilun ja Lempäälän kunnan yhteistyönä, jossa mukana oli myös Hauhon Säästöpankki-säätiö. EU:n maaseuturahoituksen myönsi paikallinen Leader-ryhmä Kantri, ja paikalliset yritykset, yhteisöt ja yksityiset osallistuivat rahoitukseen pienkeräyksen kautta. Hankkeen aikaisissa talkootöissä oli mukana myös muita urheiluseuroja.

Hakkarin kuntoportaista on muodostunut suosittu kuntoilupaikka erilaisille ja eri-ikäisille liikkujille.
– Hakkarissa kuntoilee paljon sekä yksittäisiä ulkoilijoita että eri urheilulajien ja -seurojen ryhmiä, jotka hyödyntävät portaita harjoituksissaan. Myös läheiset päiväkotiryhmät ja koulu käyttävät portaita toiminnassaan, iloitsee Timo Reunanen.

EU:n maaseuturahoituksella rakennettu lähes 50 kuntoportaita

Monet maaseudun liikuntakohteet Suomessa on rakennettu yhteisöllisesti paikallisten asukkaiden, paikallisten Leader-ryhmien sekä EU:n maaseuturahoituksen avulla. Maaseuturahoitusta on myönnetty Pirkanmaalla useille kuntoportaille ja koko Suomessa lähes 50 kuntoportaille. 

EU:n maaseuturahoituksen järjestämä kuntoporraskilpailu on mukana Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjassa, joka lanseerattiin Urheilugaalassa tammikuussa 2024. Olympiakomitean luotsaamassa kampanjassa on tavoitteena rakentaa koko kansakunnan yhteinen ilmiö, jolla saadaan ihmisten liikkuminen ja toimintakyky Suomen vahvuudeksi. Tällä hetkellä suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle noin 4,7 miljardia euroa vuodessa. 

Kuntoportaiden nousu on hyvä tapa vahvistaa omaa kuntoaan ja toimintakykyään. On laskettu, että 50 päivittäistä porrasaskelmaa voi laskea sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla. Samalla kuntoportaissa saa raitista ulkoilmaa ja pääsee ihailemaan upeita maaseudun maisemia. Kilpailussa mukana olevat kuntoportaat ovat kaikkien vapaassa ja maksuttomassa käytössä.

Haastamme kaikki pirkanmaalaiset mukaan kisaan! Treenaamalla Hakkarin kuntoportaissa kunto nousee ja autat samalla Pirkanmaan porraskilpailun voittoon!

Pirkanmaalla kisa avataan 30.5. klo 17.30 alkaen Hakkarin kuntoportaissa (Ahertajantie 3, Lempäälä). Luvassa opastusta kuntaporrastreeniin. Tervetuloa mukaan siivittämään Pirkanmaan kisa vauhtiin!