Sanna Unkila
Unkilan tila Orivedellä on vakiinnuttanut paikkansa paikallisen ruoan ja yhteisöllisyyden edistäjänä. Sanna ja Jussi Unkilan omistama maatila osallistuu vuosittain Lähiruokapäivään, tarjoten kävijöilleen paitsi herkullisia leivonnaisia ja paikallisia tuotteita, myös mahdollisuuden tutustua maaseutuelämään.
Lähiruokapäivänä tutustutaan tiloihin ja tuetaan paikallista
Syyskuun alussa, 7–8.9., vietetään jälleen Lähiruokapäivää, joka on Suomessa vuosittain järjestettävä tapahtuma paikallisen ruoan ja sen merkityksen juhlistamiseksi. Lähiruokapäivänä ympäri maata järjestetään tilavierailuja, markkinoita ja työpajoja, joissa ihmiset voivat tutustua lähiruokaan, sen tuottajiin ja valmistustapoihin. Päivä tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tukea paikallista taloutta, ekologista kestävyyttä ja vahvistaa yhteisöllisyyttä.
Unkilan tila Orivedellä on osallistunut Lähiruokapäivään vuodesta 2018 alkaen, kun tapahtuma vielä kulki nimellä Osta tilalta-päivä. Sanna ja Jussi Unkila ottivat tilan hoitoonsa vuonna 2011 sukupolvenvaihdoksen myötä. Tilan historia juontaa syvälle Jussin sukujuuriin, mutta Sanna Unkila, joka on kotoisin Tampereelta, ei alun perin suunnitellut ryhtyvänsä maatilan emännäksi. ”Olin lähdössä Espanjaan matkailualantöihin, Jussin tavattuani päätin kuitenkin valita maatilaelämän Orivedellä”, Sanna kertoo.
Kuvat: Sanna Voimanen
Unkilan tilalla oli lehmiä vuoteen 1995 asti, mutta nykyään päätoiminta on viljan viljelyä omilla ja vuokrapelloilla. Lisäksi isäntä tekee aurausta, koneurakointia ja metsäkoneurakointia. Tilalla on myös ollut leipomo 90-luvulta asti, jolloin Sannan anoppi, eli Jussin äiti sen perusti. Sanna otti leipomon haltuunsa muutama vuosi tilalle muuton jälkeen. Hän on tuonut mukanaan osaamista ravintola- ja kahvila-alalta, mikä on näkynyt tilan toiminnan kehityksessä, erityisesti Kahvio Pakarin perustamisessa. Kahvio perustettiin kesällä 2019 tilan vanhaan Pakariin ja on siitä lähtien toiminut kesäisenä kohtaamispaikkana niin uusille, kuin vakiasiakkaille. ”Vakio asiakkaita on paljon, niistä olemme tosi kiitollisia ja heidän kanssaan on mukava vaihtaa kuulumisia”, Sanna sanoo.
Unkilan tilalla toteutuu täysin pellolta pöytään periaate, sillä kaikki omat viljat; vehnä, kaura ja ruis hyödynnetään omissa leipomo- ja kahvilatuotteissa, jotka valmistetaan perinteisin reseptein. Viljat jauhatetaan jauhoiksi Pirkanmaalaisella myllyllä, mutta muuten kaikki tehdään itse. ” Meidän juttu on se, että kaikki leivonnaiset valmistetaan meillä eikä puolivalmisteita tunneta”, Sanna selittää.
Leader tuella uudet nettisivut ja kuvapankin perustaminen
Kahvio Pakarin kasvaessa, yhtenä isona haasteena oli, ettei kahvilalla ollut omia nettisivuja. Vaihtuvat aukioloajat oli vaikea ilmoittaa pelkästään kahvion some-kanavilla, jotka eivät tavoittaneet riittävästi asiakkaita. Niinpä keväällä 2023 Unkilan tila haki Leader Kantrilta kehittämistukea, jonka avulla tilalle teetettiin uudet kotisivut sisältäen alasivun Kahvio Pakarille. Ammattikuvaajan avulla otettiin myös uusia valokuvia ja perustettiin kuvapankki, sekä teetettiin suunnitelmat kahvion uudelle terassille.
3000 euron kehittämistuki on tarkoitettu juuri yrityksen kehittämiseen asiantuntijapalveluiden avulla ja Unkilat osasivat hyödyntää tukea erinomaisesti. ”Ammattimaisia kuvia voimme käyttää markkinoinnissa ja kotisivut ovat tärkeät näkyvyyden ja löydettävyyden kannalta”, Sanna sanoo ja kertoo tuen olleen todella hyödyllinen. Terassin piirustusten pohjalta, saatiin myös nopeasti uusi terassi kahvilalle.
Vaikka Unkilat kokevat matkailuelinkeinon merkityksen tärkeäksi perinteisen alkutuotannon rinnalla ja esimerkiksi pyörämatkailijat ovat alueella lisääntyneet alueella paljon, Sanna ei ole valmis kasvattamaan kahvilan toimintaa ainakaan tällä hetkellä. Pariskunnalla on kolme alakouluikäistä lasta, joiden koulu ja harrastukset vaativat vielä vanhempien läsnäoloa. Siksi aukioloaikoja ei ole lisätty ja ne saattavat vaihdella kesällä eri kuukausina. ”Koen tärkeäksi, että voin olla itse paikalla juttelemassa asiakkaiden kanssa. Minusta tuntuu, että on tärkeää myös asiakkaille, että emäntä on paikalla ja hänellä on aikaa jutustella”, Sanna pohtii. Hän miettii, että ehkä lasten kasvaessa Pakarin aukioloajat lisääntyvät. Toisaalta kahvio on nytkin auki Vapusta Jouluun ja tuona aikana järjestetään erilaisia tapahtumia normaalien aukiolojen lisäksi.
Unkilan tilan Lähiruokapäivä
Lähiruokapäivänä Unkilan tila tarjoaa kävijöille mahdollisuuden ostaa tuoreita leivonnaisia, kuten saaristolaisleipää, sämpylöitä ja rievää. Tilan ohjelmassa on myös puurobaari, tilan suosittua pitkään haudutettua kaurasuurimopuuroa eri lisukkein, maatalouskoneiden esittelyä ja lapsille suunnattua ohjelmaa. Lisäksi lauantaina tunnelmaa luo haitarimusiikki. Unkilan tilan Lähiruokapäivä onkin täydellinen tilaisuus tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin ja viettää aikaa maalaismiljöössä.
Unkilan tilan toiminta perustuu vahvasti paikalliseen yhteisöön ja omien resurssien hyödyntämiseen. Tila on esimerkki siitä, kuinka perinteinen maanviljely voi yhdistyä moderniin palveluliiketoimintaan, kuten kahvilayrittäjyyteen. Unkilan tila on sitoutunut tarjoamaan asiakkailleen aitoa lähiruokaa ja samalla se elävöittää maaseutua ja tukee paikallisia elinkeinoja.
”Koen itse todella tärkeäksi maaseudun elävöittämisen, Pakari on kiva koska saamme ihmiset liikutettua maaseudun rauhaan… Täällä ei tunnetta pikakahvia, vaan juodaan pitkään ja haetaan santsia,” Sanna Unkila sanoo.
Tule sinäkin viettämään Lähiruokapäivää Unkilan tilalle 7.-8.9. klo 11-16. ja nauttimaan puhtaasta, paikallisesta ruoasta ja maaseudun rauhasta.