Anne ja Reijo Kahelin, Eräjärven kehittämisyhdistys RY (EKY)
Kehittämisyhdistys EKY:n johtama Eräjärven kylätupa on vastaus kylän kasvaviin sosiaalisiin ja terveyspalvelutarpeisiin. Yhteisöllisyys ja palveluiden saavutettavuus ovat Älykkäät Kylät-valmisteluhankkeen ytimessä.
Eräjärvi on Oriveden kunnassa sijaitseva noin 800 asukkaan kylä, jonka väkiluku tuplaantuu mökkikaudella. Kylä on tunnettu vireästä toiminnastaan, tapahtumistaan ja vahvasta yhteisöllisyydestään. Osaksi toiminnan aktiivisuudesta voi kiittää Eräjärven kehittämisyhdistystä, joka perustettiin vuonna 1991. ”Tavoitteena oli kehittää kylää ja kylätoimintaa, sekä täydentää palveluita, joita kylällä ei yksityisesti ole tarjolla”, kertoo Anne Kahelin, joka toimi kylätoimikunnan puheenjohtajana tuolloin ja oli miehensä Reijo Kahelinin kanssa mukana perustamassa yhdistystä. ”Lisäksi yhdistyksellä on tärkeä tiedotuskanava, kylälehti Purkiainen, jota on toimitettu 33 vuotta ja jaetaan joka taloon”. Pariskunta on toiminut aktiivisina jäseninä yhdistyksessä alusta asti, mutta heidän lisäkseen yhteisöjäseniä on 16, henkilöjäseniä 100 ja aktiivisia toimijoita on mukana noin 50 toiminnasta riippuen. Säännölliseen vapaaehtoistoimintaa kuuluu mm. Purkiaisen jakelu, viikoittainen avantosauna ja tapahtumien järjestäminen.
Sosiaalisia kohtaamisia, sekä terveydenhuoltopalveluita Kylätuvalla
Kahelinit ja EKY (eräjärven kehittämisyhdistys) ovat kokeneita hanketoimijoita ja kehittäneet kylän toimintaa vuosien ajan muun muassa Leader tukien avulla. Yleishyödylliset toimijat voivat hakea Leader-tukea niin investointeihin, kuin kehittämishankkeisiin, mutta uutena tällä rahoituskaudella (2023-2027) ovat myös Älykäs Kylä-hankkeet, ja niiden valmistelu. Kyse on vahvasti yhteistyöhön panostavista kehittämishankkeista, joissa pääteemoina ovat digitalisaatio ja innovaatiot.
Älykäs Kylä-hankkeita voi lähteä suunnittelemaan niin sanotulla valmisteluhankkeella, johon saa 5000 euroa tukea kertakorvauksena. Tähän tartuttiin myös Eräjärven kylällä, joka selvitti Eräjärven Kylätuvan valmisteluhankkeessa, miten Kylätuvan toiminta voitaisiin aloittaa. Kyseessä on uudenlainen, usean toimijan yhteinen, sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava, sekä sosiaalista osallisuutta lisäävä malli.
”Viime aikoina varsinkin terveydenhuollon, sekä muun alan, palveluita on poistunut alueelta ja sitä myöten yksinäisyys vahvistunut, se on valtava ongelma. Monet asukkaat ovat muualta tulleita, eikä heillä ole sukulaisia täällä”, Kahelinit kertovat taustaa hankkeelle. Kylätuvan idea on tarjota sekä sosiaalista kohtaamispaikkaa lapsiperheille, nuorille ja vanhuksille, että terveydenhuollollisia palveluita. Toiminta ei kulminoidu yhteen paikkaan, vaan Kylätupa olisi konsepti, jota voi toteuttaa useissa eri tiloissa kylällä. ”Näin toiminta hyödyntäisi koko kylää, kun yhdistysten omistuksissa olevat tilat saisivat myös vuokratuloja,” Anne Kahelin selittää.
Valmisteluhankkeella idean konkretisointia ja kumppaneiden kartoittamista
Valmisteluhankkeessa yhteistyökumppaneina on jo useampi kylä Orivedeltä, mutta myös Kangasalan ja Jämsän puolelle, Länkipohjaan ja Kuhmalahdelle, on mahdollista laajentaa toimintaa. Kahelinit kertovatkin, että Kylätupa-konseptin idea on, että sitä voi levittää myös muihin kyliin ympäri Suomea.
Valmisteluhankkeen tavoitteena on varsinaisen hankeidean muotoilu ja konkretisoiminen, kumppaneiden hakeminen, verkostoituminen ja hankeideasta viestiminen, jotta tuloksena saadaan syntymään kumppanuusasiakirja. 5000 euroa valmistelutukea kuluu useimmiten yhden henkilön palkkakuluihin, sekä esimerkiksi tilavuokriin, kokouskustannuksiin ja matkakuluihin.
Eräjärven kylätuvan valmisteluhankkeen toteutusaika oli noin vuoden ja siinä ajassa käytiin keskusteluja eri tahojen kanssa ja järjestettiin tilaisuuksia sekä kyselyitä kylällä. Ainakin Oriveden kaupungin kulttuuri- ja hyvinvointipalvelut ovat lupautuneet mukaan hankkeeseen, samoin Tampereen työllisyyspalvelut. ”Merkittävää on, että asiantuntijavierailuiden avulla saataisiin yhteydet Kelaan ja pystyttäisiin myös sitä asiointia helpottamaan”, Reijo Kahelin sanoo. Pirkanmaan hyvinvointialueen lähitoritoiminta ja yhteisökeskustoiminta ovat ilmoittaneet olevansa mukana tarjoamalla omia asiantuntijoitaan Kylätuvalle. Myös seurakunnan kanssa on käyty keskustelua siitä, miten heidän toimintansa saataisiin yhdistettyä hankkeeseen.
Valmisteluhankkeen ja siihen liittyvän selvitystyön tuloksena EKY hakee nyt varsinaista yhteystyöhanketta Kantrilta, kuten Älykäs Kylä kokonaisuuksiin kuuluukin. Yhteistyöhanke saa olla enintään viisi vuotta kestävä hanke, jossa on vähintään kaksi toimijaa. Älykkäät kylät-hankkeen tukitaso on 90 %, enintään 80 000 €.
Eräjärven kylätupatoiminta tullaan käynnistämään varsinaisen yhteistyöhankkeen aikana ja kyseisen hankkeen on tarkoitus kestää kaksi vuotta. Kahden vuoden aikana tullaan keskittymään terveydenhoitajan palveluihin, sekä kyläsihteerin työnkuvaan. Jälkimmäisen tehtävä on suunnitella ja valmistella kylissä toteutettavaa ohjelmaa.
Kylän kehittämistä on ajateltava paikallisten näkökulmasta
Kun Kahelineilta kysyy, mikä on vireän kylätoiminnan salaisuus ja miten muutkin kylät saisi hakemaan enemmän hankkeita kylätoiminnan kehittämiseen, käy ilmi, että kyseessä on monen asian suma.
”Meillä on pitkä tie takana yhdistyksen perustamisesta alkaen ja mukana on ollut koko ajan hanketoiminnan osaavia henkilöitä, se on varmasti auttanut”, Anne Kahelin sanoo. ”Kaupunki pyörittää kylien kumppanuuspöytää ja niissä usein esitellään mitä hankkeita on meneillään, tämä auttaa kaikkia suunnittelussa ja toteutuksessa”, Reijo lisää.
Molemmat myös uskovat, että koska Eräjärvi on entinen kunta, kylässä asuu henkilöitä, jotka olivat oppineet, että pienemmässäkin paikassa voidaan tehdä asioita itse.” Kehittämistoiminnan pitää tulla kylältä itseltään, ei niin, että tehdään toisille, jotain mikä ei ole heille suoraan tarkoitettu,” Anne Kahelin tiivistää. Hän myös korostaa, että joka kylällä olisi hyvä keskittyä omaan osaamiseen ja käyttää omaa toimintamallia. Ulkopuoliset kehittäjät eivät osaa ajatella asioita paikallisten näkökulmasta. Tähän tiivistyy myös erittäin hyvin Leader-toiminta, joka perustuu siihen, että paikalliset ihmiset tietävät itse parhaiten, miten omaa kotiseutua tulisi kehittää. Ei ihme, että Eräjärveltä on haettu monia Leader-tukia vuosien varrella!
Aktiivinen kyläyhdistys, EKY, on järjestänyt mm. sukkakilpailuja ja osallistunut Kotimaan Matkamessuille vuonna 2023.
Lue lisää Älykäs Kylä-hankkeista täältä.