Vastuullisen kylämatkailu-hankkeen opintomatka Luxemburgiin 31.3.-3.4.2025

Leader Kantri ry:n ja Leader PoKo ry:n alueiden matkailuyrittäjät sekä kyläyhdistysten edustajat osallistuivat yhteiselle opintomatkalle Luxemburgiin osana Kestävää kylämatkailua -hanketta. Matka järjestettiin osana kansainvälistä LEADER-yhteistyötä otsikolla ”Stronger together for a sustainable tourism”, ja mukana oli edustajia myös Irlannista, Wicklow’n alueen Leader ryhmästä. Paikallinen Mullerthalin Leader-ryhmä vastasi matkan ohjelmasta.

Kolmen päivän aikana tutustuimme Luxemburgin kestäviin matkailuratkaisuihin erityisesti Mullerthal-alueella, joka tunnetaan myös nimellä ”Luxemburgin pikku Sveitsi”. Ohjelmassa korostui kestävä kehitys, matkailuinfrastruktuurin resilienssi, sekä eri tahojen välinen yhteistyö.

Ensimmäinen päivä: Alue-esittely ja Mullerthal Trailin-infrastruktuuri

Päivä alkoi LEADER-ryhmien ja Mullerthal-alueen esittelyillä. Luxemburgin matkailuministeriön edustaja Gina Reuland esitteli maan kestävän matkailun konseptia. Iltapäivällä osallistujat tekivät vaellusretken Mullerthal Traililla, joka on yhteensä 112 km pitkä vaellusreitti ainutlaatuisten hiekkakivikallioseinämien, vesiputouksien, rotkojen ja metsien keskellä. Vaelluksen aikana perehdyimme matkailuinfrastruktuurin resilienssiin, reittien laatuun ja opasteisiin sekä Natura 2000 -alueiden hallintaan. Retken päätteeksi tutustuttiin glamping-majoitukseen Martbuschin leirintäalueella.

Suomalaisille osallistujille kiinnostavaa päivässä oli erityisesti, kuinka paikallisten haasteet pyörivät isojen matkailijamäärien säätelyssä, kun taas Suomessa haasteena on enemmänkin matkailijoiden houkuttelu tiettyihin luontokohteisiin ja esimerkiksi pyöräilyreittien palveluiden äärelle. Toisaalta taas todettiin reittien olevan erittäin hyvin merkattuja ja opastettuja. Huomiota kiinnitettiin myös siihen, että esimerkiksi tulvien takia, mutta myös herkän luonnon varjelemiseksi, rakennettuja infrastruktuureja, kuten siltoja, kiveyksiä, portaita yms. oli paljon.

Toinen päivä: Sosiaalisesti vastuullisia ratkaisuja, pyöräilyä ja kulttuurihistoriaa

Aamulla vierailimme Beaufortin Geo-Expo-keskuksessa ja camping-alueella, jossa ryhmälle esiteltiin erilaisia leirintäalueen majoitus- ja glamping ratkaisuja, sekä CNDS-projektiin, jonka työntekijät tekevät osan Mulletrahl Trailin -reittimerkinnöistä. Projekti yhdistää sosiaalisen tuen ja ammatillisen aktivoinnin tarjoten samalla merkityksellistä tekemistä reittien ylläpidon ja kehittämisen parissa.

Lounas syötiin paikallisessa nuorisohotellissa, jonka kanssa samassa rakennuksessa toimii päiväkoti. Tämä ratkaisu mahdollistaa esimerkiksi keittiöväen palkkaamisen ympäri vuoden, eikä vain sesonkiaikaan. 

Iltapäivällä ohjelmassa oli pyöräretki Larochetteen, jonka yhteydessä tutustuimme alueelliseen pyörämatkailukonseptiin, Rent A bike, jota hallinnoi CIGR Mëllerdall, sosiaaliseen ja solidaariseen talouteen perustuva yhdistys. Tiimi koostuu pääasiassa työelämään palaavista työnhakijoista ja on kasvanut noin 15 työntekijään viimeisen 10 vuoden aikana. Noin 8 kilometrin pyöräretki Larochettessa tarjosi kauniita maisemia ja tilaisuuden nähdä aluetta hiukan eri näkökulmasta.

Päivän päätti opastettu kaupunkikierros Echternachissa, jossa esiteltiin kulttuurikohteiden ja aktiivimatkailun yhdistämistä. Illallinen nautittiin paikallisella juustotehtaalla Berdorfissa raclette-tarjoilun merkeissä.

Kolmas päivä: Vesiputouksia ja käymälöiden puutetta

Viimeisenä päivänä tutustuimme paikallisen matkailunfon, Touristcenter Heringer Millenin, toimintaan, sekä kävimme läpi paikallisen Leader ryhmän kansallista kestävän matkailun hanketta.

Tämän jälkeen osallistujat tekivät vielä yhden vaelluksen kauniille Schéissendëmpelin vesiputoukselle, joka on alueen tunnetuimpia geokohteita.  Reitti kulki metsässä, mutta silti aktiivisen tien reunassa. Osallistujien kesken pohdittiin mm. Suomen luonnon hiljaisuutta ja toisaalta myös yleisten käymälöiden tarpeellisuutta reittien varrella. Natura 2000-alueelle, kun käymälöitä ei saa rakentaa. Päivä päättyi yhteiseen lounaaseen ja paluukuljetukseen lentokentälle.

Yhteenveto

Opintomatka tarjosi osallistujille kattavan katsauksen siihen, miten kestävää luontomatkailua voidaan toteuttaa käytännössä alueellisen yhteistyön, laadukkaan infrastruktuurin ja luonnon kunnioittamisen kautta. Toisaalta alueen suuret matkailijamäärät ja niiden hallinta vilkkaimmilla turistisesongeilla tuovat aivan erilaisia haasteita, kun Suomessa Näsijärven varrella. Havaitsimme matkan aikana, että myös luonnossa toimimisisessa ja luonnon ymmärtämisessä on kulttuurieroja Suomen ja Luxemburgin välillä, eivätkä keskieurooppalaiset matkailijat välttämättä tiedosta luonnon vaarallisuutta tai ota vastuuta luonnossa käyttäytymisestä, samalla tavalla kuin Suomalaiset.

Matka inspiroi suunnittelemaan Kesän 2026 opintomatkaa, jolloin Luxemburgilaiset ja Irlantilaiset  saapuvat Suomeen vierialulle!