Hanke jatkaa Green Economy – Multiple use of forest-hankkeen metsäistä teemaa. Pienimuotoinen hanke pyrkii vaihtamaan tietoa ja osaamista ruotsalaisten kumppaneiden kanssa metsätaloudesta ja metsään perustuvasta matkailun kehittämisestä. Tämä toteutetaan opintomatkalla Ruotsiin syksyllä 2022 ja vastavuoroisesti järjestämällä opintomatka Pirkanmaalla keväällä 2023. Lisäksi alkukesällä 2024 järjestettiin kotimaassa vastuullisen luontomatkailun opintoretki Itä-Suomeen.
Pirkanmaalla luontomatkailuun on panostettu merkittävästi jo ennen pandemiaa ja alueella on merkittäviä kohteita ja toimijoita. Lisäksi yhä enemmän keskustellaan metsien roolista hyvinvointimatkailussa, matkailijat ovat aiempaa tiedostavampia ja painottavat matkailussa kestävyyttä, mistä kertoo lähi- ja luontomatkailun kasvu. Metsiin liittyy paljon mm. kulttuuriin ja historiaan liittyvää perintöä sekä elämyksiä, jotka kiinnostavat myös matkailijoita. Tietojen ja osaamisen vaihto parantaa Kantrin alueen toimijoiden omaa kilpailukykyä metsätaloudessa ja metsään perustuvan matkailun kehittämisessä, ja välillisesti koko alueen elinvoimaa.
Hankkeen ulkomaiset kumppanit Leader Linné Småland ja Leader Västra Småland. Hankkeen toteutus on päättynyt 30.6.2024.
Vastuullisen luontomatkailun opintoretki Itä-Suomeen 3.-5.6.2024. Retken ohjelma.
Hankkeen aiemmat opintoretket osoittivat, että Pirkanmaalla on upeat puitteet luontomatkailulle, mutta niitä ei ole hyödynnetty lainkaan samassa mittakaavassa kuin monilla muilla alueilla. Tästä havainnosta syntyi ajatus päättää hanke Vastuullisen luontomatkailun opintoretkeen kotimaassa. Kohteiksi valikoitui Itä-Suomen ikoniset kohteet Koli ja Puumala, sekä monet muut reitin varrelle osuneet hienot matkailuesimerkit. Kantrin toiminta-alueen kuntien matkailun parissa työskentelevät henkilöt osallistuivat inspiraatiota ja verkostoitumista tarjoavalle opintoretkelle.
Ensimmäisenä päivänä matkalla kohti Kolin kansallismaisemaa pysähdyttiin Säynätsalon kunnantalolla, jossa vastuullisuutta on edistetty monin tavoin sekä Suonenjoen Vanhamäelle, jossa tutustuttiin matkailijoiden käytössä olevaan Aina Auki-automaattikahvilaan, jonka mielenkiintoinen konsepti herätti kiinnostusta. Matkustuspäivän päätteeksi reippailtiin ihailemaan Ukko- ja Akka-Kolilta avautuvia maisemia Pieliselle.
Toinen opintoretkipäivä alkoi Kolin Matkailun esittelyllä ja kuulimme paljon niin matkailun kehittämisessä tehtävästy yhteistyöstä kuin vastuullisuuden roolista kehitystyössä. Kolilta matka jatkui Puu-Juukaan, jossa keskustan vanhoja puutaloja pelastetaan samalla kehittäen alueesta matkailukohdetta majoitus- ja juhlatiloineen sekä palveluineen. Juuasta siirryttiin Vaivion vanhalle koululle perustetun ravintola Gaijun maittavan lounaan voimin Saimaan rannalle Oraviin, jossa pääsimme tutustumaan uuteen Kanava Resortiin sekä kuulimme Oravin kyläyhdistyksen ajatuksia kylän historista ja matkasta ruukkikylästä matkailukeskukseksi sekä piipahdimme Ravintola Ruukinrannassa paikallisista järvikaloista valmistettuja annoksia maistelemassa. Illaksi matka jatkui Puumalaan kauniisiin Saimaan rantamaisemiin.
Viimeisenä päivänä tutustuimme Puumalassa Saimas Spinneryn toimintaan ja tarjolla oleviin kehräämöelämyksiin, jotka mahdollistavat kenelle tahansa kehräämön työvaiheiden kokeilemisen. Seuraavaksi siirryimme Pistohiekalle kuulemaan Puumalan kunnan matkailun kehittämisfilosofiasta ja kestävästä matkailusta sekä Pistohiekan alueen kehittämisestä. Kotimatkan alkajaisiksi suunnattiin lounaalle Mikkelin Kenkäveroon, jonka toiminnassa vastuullisuus on vahvasti läsnä. Viimeinen pysähdys oli Lammilla Porkkalan kartanossa, jossa kartanonpuistossa kahvittelun ja kukkaloiston ihailun lisäksi voi myös ostaa puiston sadoista kasvilajeista saatuja pistokastaimia.
Opintoretki Pirkanmaalla 29.-31.5.2023. Retken ohjelma.
Opintoretki toteutettiin yhteistyössä Leader Pohjois-Satakunnan ja Mhy Kihniö-Parkanon kanssa.
Kintulammin retkeilyalue ja Kortejärven tila toimivat hienona paikkana vastaanottaa Pirkanmaalle saapujat ja tutustuttaa suuren suosion saavuttaneeseen lähimatkailukohteeseen.
Tiistai-aamupäivä retkeiltiin Pyynikin maisemissa, aivan keskellä kaupunkia ja keskusteltiin luontomatkailun monista mahdollisuuksista kaupunkialueilla ja kaupunkien lähistöllä. Reitistöihin tutustumisen lomassa poikettiin Varalassa, Pyynikin uimarannalla ja harjultakäsin myös katseltiin melojien runsaslukuista joukkoa Pyhäjärvellä. Pyynikin näkötornista aukeni mahdollisuudet tutkia aluetta luontomatkailun näkökulmasta laajemminkin.
Matka jatkui iltapäiväksi Leader Pohjois-Satakunnan alueelle, jossa tutustuttiin Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkiin Neva-Lylyllä ja Alkkianvuorella.
Keskiviikkona ryhmä jatkoi retkeilyä metsätalouden teemassa Kihniössä Metsänhoitoyhdistyksen isännöimänä. Kohteissa tutustuttiin muun muassa metsänuudistamiseen, harvennuksiin, ja yksityismetsänomistukseen. Lisäksi kuultiin useiden palveluntarjoajien Pyhäniemi Wellbeing-konseptista, jossa luontoelämyksiä löytyy fatbike-retkistä kalastukseen ja joogaan.
Opintoretki Smoolantiin 27.-29.9.2022. Retken ohjelma.
Monipuolinen ohjelma tutustutti kaksipäiväisen opintomatkan aikana niin metsätalouden kuin metsäisen matkailun kohteisiin. Muutama poiminta ohjelmasta:
Trakt Forest Hotel tarjoaa uniikkia majoitusta metsän keskellä. Skandinaavisten luksusmökkien suunnittelusta on vastannut arkkitehti Gert Wingårdh. Viiden ”floating rooms” eli metsässä kelluvien huoneistojen kokonaisuus on avautunut matkailijoille kesällä 2022.
Isabergin laskettelukeskus Hestrassa on viimeisen kymmenen vuoden aikana panostanut määrätietoisesti kesäaikaisten aktiviteettien kehittämiseen. Kohteesta onkin muodostunut maastopyöräilijöiden suosikkikohde upeine reitistöineen ja ratoineen.
Metsäkoulu ”skolskogen” Kulltorpissa. Leader-rahoituksella koulun läheiseen pyökkimetsään perustettiin metsäkoulu esikoulu- ja ala-asteikäisten lasten oppimisympäristöksi. Metsä ympäristönä tarjoaa kokemuksia, sekä lisää luovuutta ja hyvinvointia. Koulupäivien ulkopuolella metsästä voi nauttia vapaasti kaikki lähialueen asukkaat.