Green economy Nordic

Hanke jatkaa Green Economy – Multiple use of forest-hankkeen metsäistä teemaa.  Pienimuotoinen hanke pyrkii vaihtamaan tietoa ja osaamista ruotsalaisten kumppaneiden kanssa metsätaloudesta ja metsään perustuvasta matkailun kehittämisestä. Tämä toteutetaan opintomatkalla Ruotsiin syksyllä 2022 ja vastavuoroisesti järjestämällä opintomatka Pirkanmaalla keväällä 2023.

Pirkanmaalla luontomatkailuun on panostettu merkittävästi jo ennen pandemiaa ja alueella on merkittäviä kohteita ja toimijoita. Lisäksi yhä enemmän keskustellaan metsien roolista hyvinvointimatkailussa, matkailijat ovat aiempaa tiedostavampia ja painottavat matkailussa kestävyyttä, mistä kertoo lähi- ja luontomatkailun kasvu. Metsiin liittyy paljon mm. kulttuuriin ja historiaan liittyvää perintöä sekä elämyksiä, jotka kiinnostavat myös matkailijoita. Tietojen ja osaamisen vaihto parantaa Kantrin alueen toimijoiden omaa kilpailukykyä metsätaloudessa ja metsään perustuvan matkailun kehittämisessä, ja välillisesti koko alueen elinvoimaa.

Hankkeen ulkomaisina kumppaneina on Leader Linné Småland ja Leader Västra Småland.

Opintoretki Pirkanmaalla 29.-31.5.2023. Retken ohjelma.

Opintoretki toteutettiin yhteistyössä Leader Pohjois-Satakunnan ja Mhy Kihniö-Parkanon kanssa.

Kintulammin retkeilyalue ja Kortejärven tila toimivat hienona paikkana vastaanottaa Pirkanmaalle saapujat ja tutustuttaa suuren suosion saavuttaneeseen lähimatkailukohteeseen.

Tiistai-aamupäivä retkeiltiin Pyynikin maisemissa, aivan keskellä kaupunkia ja keskusteltiin luontomatkailun monista mahdollisuuksista kaupunkialueilla ja kaupunkien lähistöllä. Reitistöihin tutustumisen lomassa poikettiin Varalassa, Pyynikin uimarannalla ja harjultakäsin myös katseltiin melojien runsaslukuista joukkoa Pyhäjärvellä. Pyynikin näkötornista aukeni mahdollisuudet tutkia aluetta luontomatkailun näkökulmasta laajemminkin.

Matka jatkui iltapäiväksi Leader Pohjois-Satakunnan alueelle, jossa tutustuttiin Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkiin Neva-Lylyllä ja Alkkianvuorella.

Keskiviikkona ryhmä jatkoi retkeilyä metsätalouden teemassa Kihniössä Metsänhoitoyhdistyksen isännöimänä. Kohteissa tutustuttiin muun muassa metsänuudistamiseen, harvennuksiin, ja yksityismetsänomistukseen. Lisäksi kuultiin useiden palveluntarjoajien Pyhäniemi Wellbeing-konseptista, jossa luontoelämyksiä löytyy fatbike-retkistä kalastukseen ja joogaan.

Opintoretki Smoolantiin 27.-29.9.2022. Retken ohjelma.

Monipuolinen ohjelma tutustutti kaksipäiväisen opintomatkan aikana niin metsätalouden kuin metsäisen matkailun kohteisiin. Muutama poiminta ohjelmasta:

Trakt Forest Hotel tarjoaa uniikkia majoitusta metsän keskellä. Skandinaavisten luksusmökkien suunnittelusta on vastannut arkkitehti Gert Wingårdh. Viiden ”floating rooms” eli metsässä kelluvien huoneistojen kokonaisuus on avautunut matkailijoille kesällä 2022.

Isabergin laskettelukeskus Hestrassa on viimeisen kymmenen vuoden aikana panostanut määrätietoisesti kesäaikaisten aktiviteettien kehittämiseen. Kohteesta onkin muodostunut maastopyöräilijöiden suosikkikohde upeine reitistöineen ja ratoineen.

Metsäkoulu ”skolskogen” Kulltorpissa. Leader-rahoituksella koulun läheiseen pyökkimetsään perustettiin metsäkoulu esikoulu- ja ala-asteikäisten lasten oppimisympäristöksi. Metsä ympäristönä tarjoaa kokemuksia, sekä lisää luovuutta ja hyvinvointia. Koulupäivien ulkopuolella metsästä voi nauttia vapaasti kaikki lähialueen asukkaat.