Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.


  

Seuraava johtokunnan kokous pidetään torstaina 8.12.2022. 

 

Kantrin siirtymäkauden rahoitus on kokonaan sidottu eikä uusia Leader-hakemuksia voi rahoittaa ennen uuden ohjelmakauden alkamista vuonna 2023.

Nuoriso-Leader -haku päättyy 30.11.2022.

 

Tilaa Kantri ry:n uutiskirje

 
 

Smart Villages Leader Network

Hankkeessa rakennetaan ja vahvistetaan Älykkäät kylät-verkostoja kotimaassa ja rakennetaan lisäksi kansainvälisiä verkostoja, vahvistetaan tietotaitoa ja välitetään parhaita käytäntöjä.

Maaseudun näkökulmasta älykkäiden ratkaisujen löytämiseen ajaa väestökehitys, paikallisten (julkisten)palveluiden säilyminen, energia- ja logistiikkaratkaisut sekä maaseudun kytkeminen digitaaliseen muutokseen. 

Smart village-teeman neljä keskeistä älykästä ominaisuutta ovat

  • digitekniikan hyödyntäminen
  • kylää laajemman aluekokonaisuuden näkeminen
  • uusien yhteistyömuotojen rakentaminen
  • omista tarpeista lähteminen.

Hankkeessa järjestetään verkostotapaamisia, työpajoja ja seminaareja.

 

Menneet:

 

6.-9.9.2022 Suomen opintoretki Kantrin ja Pirkan Helmen alueilla. 

 

Kv-yhteistyön viimeinen opintoretki Kantrin ja Pirkan Helmen alueille toi Pirkanmaalle vieraita Kreikasta ja Latviasta. 

 

Kaksi aamupäivää oli varattu seminaareille Pappilanniemen kauniissa miljöössä Sääksmäellä. Seminaarien sisältönä kuultiin MMM:n terveisiä Älykkäsiin kyliin liittyen, kuultiin Pirkanmaan liitosta ja tutuksi tuli myös Twin transition-termi, lisäksi meitä perehdytettiin muun muassa liikkuviin sote-palveluihin sekä paikalliseen kehittämiseen Suomessa.

 

Iltapäivät tutustuttiin molempien Leader-ryhmien alueilla monipuolisiin kohteisiin ja erilaisiin älykkäisiin, kylien kekseliäisiin ja omannäköisiin ratkaisuihin: Saarioispuolen metsästysseuraan ja heidän pian valmistuvaan monitoimitilaan, Kuohemaan kylätalon maalämpöön ja kesäteatteritoimintaan, Raudanmaan monipalvelukeskukseen, Luopioisten monipuolisiin asumisen ratkaisuihin, Lastusten aktiiviseen kyläkehittämiseen ja kyläkouluun, Kurjen Ekokylään ja Nuutajärven lasikylään ja sen kehittämiseen. Kuulimme matkan varrella myös loistavan luennon monipaikkaisuudesta.  Monissa kohteistamme Leader-rahoituksella on toteutettu upeita ratkaisuja!

 

Ohjelmaan voit tutustua tarkemmin tästä.

 

Kiitos kaikille kylille ja yhdistyksille toimintanne esittelystä, ja suurkiitos myös seminaarien puhujille. 

 

Suomalaisten kylien kehittämisessä suuren vaikutuksen vieraisiin teki talkootöiden suuri määrä ja talkoiden aikaansaannokset. Vierailukohteet tarjosivat paljon ideoita kotiinviemisiksi.

 

 

 

 

 

 

 

5.-8.4.2022 Opintoretki Latviaan. Tutustuminen kuuteen latvialaiseen  älykkääseen kylään ja osallistuminen Smart Villages kv-seminaariin. Teemana Yhteisöt: "Opportunities for the development of the smart village community - cooperation models, tools and possible solutions." Opintoretken ohjelma.

 Yhteisöissä on voimaa ja perinteiden ja kulttuurin ympärille syntyvä vahva yhteisöllisyys auttaa myös ratkaisemaan monia maaseutualueiden ongelmia, kuten muuttotappioon ja palveluiden vähenemiseen. Opintoretkellä näimme kuinka yhteisöt voivat rakentaa monipuolisia harrastuspaikkoja, luoda yhteistyötiloja ja säilyttää perinteitä ja historiatietoa.

 

Pääsimme tutustumaan myös Rose Maja-yritystoimintaan ja pääsimme muovailemaan omat matkamuistot savesta ja Krapen vanhan kartanon tiluksilta löytyi useamman yrittäjän kokonaisuus, josta matkailijat löytävät niin marjoja kuin musiikkiakin.
 
 

 

 

 

 

 

5.-8.10.2021 Opintoretki Etelä-Kreikkaan Poroksen saarelle. Teemana matkailu: "Smart Actions for enriching tourism product and extending tourist season".  Opintoretken ohjelma.

 

Matkailijat kaipaavat lomaltaan muuta, kuin perinteistä rantalomaa. Toisaalta myös ilmaston lämpeneminen on muuttanut matkailua ja pidentänyt matkailukautta. Monenlaiset aktiviteetit, elämykset ja kokemukset kiinnostavat matkailijoita, ja Poroksen saari lähiympäristöineen on kehittänyt monenlaista toimintaa, joista voi poimia hyviä ideoita jalostettavaksi myös Suomeen. Urheilun ympärille on mahdollista synnyttää kisaturismia, kuten Poroksella Porosea Triathlon, liikunnan osalta kuulimme ja näimme esimerkkejä vaellusreitistöistä (Kythera trails) ja vesilajeista (melonta, SUP). Kulttuuritapahtumat paitsi taiteen tai musiikin, mutta myös esimerkiksi omaleimaisen ja paikallisen elintarvikkeen tai muun tuotteen ympärille tuo kävijöitä alueelle. Lisäksi matkailijoita kiinnostaa osallistua ja päästä näkemään seudun tyypillistä elämänmenoa. Kreikassa kalastuksen vähennyttyä kalastajat ovat alkaneet järjestää kalastusretkiä, mutta yhtä hyvin elämyksiä voi tarjota osallistuminen perinteisten ruokien valmistamiseen, käsitöiden tekoon tai vaikka sadonkorjuuseen.

 

 

Kytheran reiteistä voit kuunnella Rigas Zaferioun kertomana lisää Leader Pirkanmaa-Youtubekanavalta

 

3.9.2020 Webinar: Smart Village Leader network - Smart development, smart agriculture, Smart communities, networks and digital solutions

 

11/2019 Opintoretki Skotlantiin

 

Hankkeen kv-kumppaneita ovat PPP biedrība "Zied zeme" (Latvia), Pirkan Helmi ry (Suomi), biedrība "Pierigas partneriba" (Latvia), Forth Valley & Lomond (Skotlanti), Attica Islands Network (Kreikka) ja biedrība "Sernikon" (Latvia).