Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.


  

Seuraava johtokunnan kokous pidetään tiistaina 14.3.2023. 

 

Kantrin siirtymäkauden rahoitus on kokonaan sidottu eikä uusia Leader-hakemuksia voi rahoittaa ennen uuden ohjelmakauden alkamista vuonna 2023.

Nuoriso-Leader -haku päättyy 28.2.2023.

 

Tilaa Kantri ry:n uutiskirje

 
 

CIRCLE - LEADER Transnational cooperation project  (2020-2022)

Kiertotaloushanke Circlen tavoitteena on kiertotalouteen liittyvien verkostojen rakentaminen ja vahvistaminen kotimaassa, erityisesti Kantrin alueella. Lisäksi pyritään rakentamaan kansainvälisiä verkostoja, vahvistamaan tietotaitoa, välittämään parhaita käytäntöjä ja edistämään kansainvälisyyttä sekä kestävää kylä- ja paikallistoimintaa.

 

Kiertotalouden parhaat käytännöt Suomesta, Ruotsista ja Luxemburgista on nyt kerätty yhteen. Tutustu Paths towards Circular Economy-julkaisuun ja inspiroidu  esimerkeistä!

 

 

Kiertotaloussuunnitelmilla kestäviä ratkaisuja kyläyhteisöjen hyväksi!


CIRCLE-kiertotaloushankkeessa laadittiin kiertotaloudesta kiinnostuneille kylille omia kiertotaloussuunnitelmia.

 Lue lisää: Kylän kiertotaloussuunnitelman esite

Millaisia asioita kylällä voisi jakaa – lainata tai käyttää yhdessä toisten kanssa? Kuinka kierrätystä voisi tehosta ja jätteiden ja hävikin määrää vähentää? Voisiko tuotteita korvata palveluina? Ja kuinka ympäristöasioita voisi ottaa entistä paremmin huomioon? Entä millaisia kiertotaloustoimia nykyisellään on käytössä ja kuinka niitä voisi kehittää? Muun maussa tällaisia kysymyksiä voi pohtia kiertotaloussuunnitelmaa laatiessa. Kiertotaloussuunnitelman laadintapohjan avulla voitte pohtia yhdessä, millaisilla toimilla teidän kylällänne voidaan lähteä kohti kestävämpää elämäntapaa. Tulosta kiertotaloussuunnitelman suunnittelupohja työskentelyn avuksi.  

 

Suunnittelupohjaa pääsee itse muokkaamaan lataamalla pdf-tiedoston esimerkiksi Adoben ilmaiseen PDF-Editoriin. 

 

Tutustu Kv-kumppani Leader Skånes Ess:n yritystarinoihin heidän alueensa kiertotalousyrittäjistä. Uusimpana myös kuulumisia Suomesta (tekstit englanniksi):

Ekokumppanit edistää kestävyyttä monin tavoin

Pienyrittäjä panostaa artesaanijugurtteihin

Perheyritys tuottaa luomuhunajaa

Ovivalmistaja huomioi ympäristöystävällisyyden tuotannossa ja toimituksissa

 

Tekstit Erik Rosenblad/Leader Skånes Ess

 

Menneet tapahtumat

10.12.2022 Kylähyppely Satakuntaan. Päiväretkellä tutustuttiin Leader Pohjois-Satakunnan vieraana naapurimaakunnan kiinnostaviin kyliin ja hankekohteisiin jouluisissa tunnelmissa.

 

Päivä aloitettiin aikanaan Leader-hankkeella perustetulla, perinteeksi muodostuneilla Jämin Joulukylä-joulumarkkinoilla, joka kokosi yhteen paljon alueen pienyrittäjiä tuotteineen. Markkinoilta matka jatkui tutustumaan matkailuyritys Korsuretket Oy:n toimintaan ja elämyspalveluihin, kuten melontaretkiin, korsusaunaan ja metsäisiin kokoustiloihin. Metsäravintolassa nautittiin myös omakustanteinen lounas. 

 

Jämijärveltä matka jatkui Siikaisiin tutustumaan Ravintorengas Oy:n toimintaan ja Karin havupuujuomaan. Havupuujuoma on palkittu lähituote ja yritys on parhaillaan kansainvälistymässä kovaa vauhtia. Yritys on ylpeä sijoittumisestaan maaseudulle luomusertifioitujen mäntymetsien tuottaman raaka-aineen läheisyyteen. Seuraavana kohteena oli elinvoimainen Venesjärven kylä ja Meggalan lähiviiniä tuottava viinehtimö, jossa kuulimme innostavan yritystarinan maaseudulla ennakkoluulottoman yrittäjäpariskunnan kertomana. Paluumatkalla kuulimme vielä Suomen suurimmasta julkisen taiteen kokoelmasta Kankaanpään Ecomuseosta, joka on perustettu Leader-hankkeella. Kankaanpään Taidekehä on yli sadan pysyvästi kaupunkimiljööseen sijoitetun taideteoksen vähitellen täydentyvä kokonaisuus. Ekomuseo-hankkeen avulla Taidekehälle on saatu digitaalinen alusta uusien kohderyhmien tavoittamiseksi.

 

 

 

 

 

 

6.-9.9.2022 Älykkäät kylät Kv-retki Pirkanmaalla. Opintoretkellä esiteltiin pirkanmaalaisten kylien älykkäitä ympäristöratkaisuja muun älykkään toiminnan ohessa. Vierailukohteina oli muun muassa Kangasalla Kuohenmaan kylätalon maalämpö ja Raudanmaan monipalvelukeskus sekä Kurjen ekokylä Vesilahdella.

 

13.8.2022 Kylähyppely Varsinais-Suomeen. Päiväretkellä tutustuttiin Leader Ravakan vieraana varsinaissuomalaisiin hankehelmiin ja muihin mielenkiintoisiin kohteisiin Mynämäellä.

 

Päivä aloitettiin Wirmon Marttojen Leader-rahoituksella rakentuneessa Yhteisötila Tuukissa, jonka tiloja voi Marttojen kurssine ohella varata muun muassa käsitöiden tekoon ja leipomiseen, ja paljon porukkaa poikkeaa paikalla myös yhteisöllisyyden vuoksi. Tilojen varaus hoituu kätevästi sähköisesti Vellon kautta. Tilan ylläpidossa apuna on kuukausittain vaihtuvat Yhteisötilakummit. Tuukin toiminnan esittelyn lisäksi saimme kuulla Leader Ravakan EkoTeko-hankkeesta sekä Eko Sparraamosta. EkoTeko-hankkeessa päämääränä on ollut esimerkiksi lisätä kierrätystä, vähentää energiankulutusta, lisätä osallisuutta  ja yhteisöllisyyttä, sekä edistää kestävän arjen taitoja ja käytänteitä. EkoSparraamo puolestaan on tarjonnut maksutonta neuvontaa ja asiantuntija-apua kestävän kehityksen edistämiseksi. Lopuksi kuulimme vielä Mynämäen Asemanseudun kylien kokemuksia EkoTeko-hankkeessa mukanaolosta ja pörriäs- ja etana-teemaisten yleisöiltojen pitämisestä ja kylän toimenpiteistä. 

 

Retkellä poikettiin myös keskusta-alueen vallanneille perinteisille Laurin markkinoille, jonne kävellessä törmäsimme puistossa myös Marttojen "Malli 23100"-neulegraffitiin, jonka materiaalina on käytetty yli 100 villasukkaa ja 30 metriä neuleköynnöstä. Laurin markkinoilla nähtiin muotinäytöksen muodossa myös pala Mynämäen vaateteollisuuden historiaa - Kaunottaren leninkejä.

 

Retken lopuksi suunnattiin Mynä-Mynä-Maahan, joka on Koneen Säätiön Saaren kartanon taiteilijaresidenssin ja Mynämäen kunnan yhteistyönä toteuttama yhteisötaideteos. Yli 250 tekijän voimin purkutuomion saaneen vanhainkodin käytäville ja huoneisiin on rakentunut lähes täysin kierrätysmateriaalein 72 teoksen kokonaisuus.

 

 

13.-15.6.2022 Kv-opintoretki Suomeen 

 

 Kesäkuussa kolmekymmenhenkinen ryhmä luxemburgilaisia ja ruotsalaisia vieraita tutustui Tampereen seudun kiertotalouskohteisiin.

 

Nokian tehdassaaren ja ECO3-alueen esittelyt käynnistivät ohjelman maanantaina, tiistai aloitettiin Hiedanrannan Syötävän puutarhan ja Blokgardenin esittelyillä ja tutustumisella Nextiilin toimintaan Lielahdessa. Lounaan jälkeen esittelyssä Ahlmanilla oli Fusilli-hanke, jonka keskiössä on urbaani ruoantuotanto. Tämän jälkeen bussikierros esitteli Vuoreksen puurakentamiskohteita. Iltapäivä patikoitiin Kintulammilla tutustumassa suosittuun retkeilykohteeseen ja ilta päätettiin Kiviojan Helmeen, jossa juhlatilojen rakentamisessa kantavana ajatuksena on ollut kiertotalous, materiaalien käyttäminen uudelleen sekä käytettyjen huonekalujen ja tavaroiden hyödyntäminen. Keskiviikkona opintoretki päätettiin aamunpäivän kiertotalousseminaariin Hotelli Rosendahlissa. 

 

Opintoretken ohjelma

 

 

 

 

 

 

11.6.2022 Avoimet Kylät goes Kirppis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avoimet Kylät- päivänä kannustettiin yhdessä  Pirkan Kylien Ilmastoviisas kyläverkosto-hankkeen kanssa kierrättämään itselle turhia tavaroita kesäisissä kirppistapahtumissa.

 

Avoimet Kylät-päivänä Pirkanmaalla järjestettiin kaikkiaan yli 30 kiertotaloutta edistävää kirppistä - peräkonttikirppis, pihakirppis, kirppissuunnistus, tallikirppis, vaihtopiste, kasvinvaihtotori ja paljon muuta!

 

28.-30.3.2022 Opintoretki Luxemburgiin

 Opintoretkellä tutustuttiin kiertotalouskohteisiin, vaihdettiin kokemuksia ja verkostoiduttiin. Retken ohjelma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Opintoretken järjesti LAG LEADER Regioun Mëllerdall.

 

 

23.2.2022 Pyörämatkailuwebinaari

Millaisia mahdollisuuksia pyörämatkailu luo kylille? Millaisia palveluita pyörämatkailijat kaipaavat?  Pyörämatkailun mahdollisuuksista kertomassa oli

Heli Laukkanen / pyörämatkailukeskus: Pyöräilijäystävälliset palvelut

Olli Vakkala / Ekokumppanit: Järvien reitit - pyörämatkailu Pirkanmaalla

Jouko Parviainen / Leader Ravakka: Akselikuntien pyörämatkailun kehittämishanke - Kokemuksia Varsinais-Suomesta.

 

Webinaari järjestettiin yhteistyössä Pirkan Kylien kanssa.

 

29.11.2021 Maaseudun kestävät elämäntavat-webinaari

Elämäntapojen hiilivaikutusten pohdiskeluun webinaarissa tutustutti Ekokumppaneiden Katja Tanski, jolla on myös kiertotalouden asiantuntijuuden lisäksi myös omakohtaista kokemusta maaseutuasumisesta.

 

Webinaari järjestettiin yhteistyössä Leader Pirkan Helmen, EDIC Häme&Pirkanmaan ja Ekokumppaneiden kanssa.

 

 

  

 

 

 

25.-27.10.2021 Opintoretki Etelä-Ruotsiin, Skåneen.

Opintoretkellä tutustuttiin kiertotalouskohteisiin, vaihdettiin kokemuksia ja verkostoiduttiin. Retken ohjelma.

 

 

 

 

 

 

 

 Opintoretken järjestäjinä toimivat LEADER Skånes Ess ja LEADER Sydöstra Skåne.

 

3.2.2021 2nd Webinar on Circular Economy:

 Tallenne Webinaarista

  •   Towards a circular economy model in Luxembourg. Mr. Jérôme Petry – Deputy Director Sustainable Technologies, Ministry of Economy
  •  Best practice example Luxembourg: Ramborn, first Luxembourgish cider producer. Mr. Carlo Hein - Founder & Managing Director , Ramborn www.ramborn.com
  •  Finland’s strategic programme to promote a circular economy. Mr. Heikki Sorasahi – Senior Specialist, Ministry of Environment
  •  Best Practice example Finland: ECO3 bio- and circular economy area. Mr. Sakari Ermala – Managing director, Verte Oy. www.verte.fi/verte-in-english/

15.10.2020 Circular Economy - Let's Go Green! -webinaari:

  • Elin Bergman, Circular Economy expert at WWF and spokeswoman for CradleNet
  • Laura Jalasjoki, Policy analyst at European Network for Rural Development

 

CIRCLE Leader Networkin kumppaneita ovat LEADER Skånes Ess (Ruotsi), LEADER Sydöstra Skåne (Ruotsi) ja LAG LEADER Regioun Mëllerdall (Luxemburg).

 

Paikallisia kumppaneita ovat Pirkan Kylät ry, Ekokumppanit, Verte/ECO3 ja MTK.