Narvan kyläpanimo, Sara Valli & Maija Huttunen
Kun yrittäjät Sara Valli ja Maija Huttunen olivat umpikujassa pienten tuotantotilojen kanssa, jäljellä oli kaksi vaihtoehtoa: lopettaa toiminta kokonaan tai laajentaa muuttamalla suurempiin tiloihin.
Kuten monet muutkin suomalaiset pienpanimot, myös Narvan panimon kyläpanimon olutta alettiin tehdä ensin harrastemielessä kotioloissa. Vuonna 2017 Maija Huttunen kuuli, että Savonlinnan pienpanimo oli vaihtamassa panimolaitteitaan suurempiin ja myi vanhat pois halvalla. Siitä lähti idea aloittaa ammattimaisempi panimotoiminta. ”Kun halvalla sai laitteet, niin olihan ne hankittava!” Huttunen naurahtaa. Vuoden 2017 lopusta lähtien olutta tehtiin ammattimaisesti, mutta pienissä tiloissa Narvan kylällä.
Pienet tuotantotilat eivät kuitenkaan sallineet minkäänlaista toiminnan laajentamista, eikä tuotanto ollut kannattavaa. Yrittäjillä, Sara Vallilla ja Maija Huttusella, oli kaksi vaihtoehtoa: lopettaa toiminta kokonaan tai laajentaa muuttamalla suurempiin tiloihin. Tien toisella puolella sijaitseva Vanha meijeri kiehtoi Vallia ja Huttusta jo kulttuurihistoriallisen historiansa takia, mutta meijeri nähtiin myös ideaalina panimotoiminnalle kosteiden ja viileiden tilojen ansiosta. Korona pandemian kynnyksellä yritystoiminnan laajentamista jo suunniteltiin, mutta lopullinen hankehakemus Kantrille lähetetiin syksyllä 2021 ja tukipäätös saatiin vuoden 2022 puolella, jolloin varsinaiset investoinnit aloitettiin.
Investointituki mahdollisti palvelujen laajentamisen matkailutoimintaan
Hankkeen kokonaisrahoitus oli 481 800 euroa ja Kantrin 80 000 euron tuen avulla yrittäjät saivat myös pankista lainan. Investointihankkeeseen kuului vanhan meijerikiinteistön ostaminen ja remontointi, sekä uuden panimolaitteiston ja keittiölaitteiden hankinta. Isompiin tiloihin muuton myötä haluttiin laajentaa myös palvelukokonaisuutta yhdistämällä ruoka- ja olutkulttuuri, joten panimon rinnalle perustettiin maalaisbistro. Ravintolatoiminta nähtiin elinehtona toiminnan kannattavalle jatkumiselle, mutta toisaalta olutpanimo tuo kuriositeettia alueelle ja houkuttelee matkailijoita kauempaakin. Yrittäjät hostaavatkin nyt monipuolisesti kokous- ja työhyvinvointipäiviä, erilaisia yksityistilaisuuksia ja tietenkin panimokierroksia. Tulevaisuudessa toiveissa olisi tarjota myös majoitustoimintaa.
Kaksi vuotta hankkeen alkamisen jälkeen, uusi bistro ja panimo on toiminut yhden kesäsesongin noin 15 osa-aikaisen työntekijän voimin ja työllistää ympärivuotisesti 10 työntekijää. Tällä hetkellä panimo ja bistro ovat avoinna asiakkaille lähes koko viikon kesäaikaan, mutta talvella vain viikonloppuisin. Asiakkaita riittää sekä lähiseudulta, että kauempaa ja kesällä on usein niin ruuhkaista, että markkinointia ei ole tarvinnut tehdä. Kylttejäkään Panimolle ei vielä ole ja silti asiakkaat löytävät perille!
Narvan kylälle toiminnan nähtiin sijoittuvan täydellisesti, sillä alue on kaunista ja idyllistä maaseutua, jossa tällaiselle palvelulle oli kysyntää. Valli kertoo panimohankkeen antaneen kipinää myös muille yrittäjille alueella ja jo ennestään vireällä kylällä on nyt nähtävissä boheemia maaseudun nousua.
Uusi liiketoiminta aloitettiin haastavaan maailman aikaan
Vaikka laajentamiseen ryhdyttiin vasta pahimman korona-ajan päätyttyä, koronan vaikutukset matkailu- ja ravintola-alalle ovat olleet laajat. Lisäksi Ukrainan hyökkäyssota ja esimerkiksi raaka-aineiden hintojen nousu, mutta myös sähköjen hinnat ja lainojen nousut ovat tuoneet yrittäjille lisähaasteita, puhumattakaan muista yllätyksistä mitä tuli esiin vanhaa rakennusta purettaessa ja remontoidessa. On melkein ihme, että Vallin ja Huttusen motivaatio ja innostus on säilynyt mukana koko projektin ajan!
Toisaalta, vaikka täysin vaikeuksitta ei selvitty ja uuden bistron avaaminen kylällä jännitti, niin kyläläisten vastaanotto ja asiakkaiden palaute on ollut erittäin positiivista. Lisäksi Valli nostaa esille yhtenä tärkeänä onnistumisena Narvan kyläpanimon työyhteisön, jonne samat työntekijät haluavat palata uudestaan. Työntekijöitä on 14-vuotiaasta iäkkäisiin ja paikka koetaan turvallisena ja lämminhenkisenä ensityöpaikkana. Tänä vuonna naiset ovat olleet ensimmäistä kertaa lomalla pitkään aikaan ja iloitsevat siitä, että heillä on työntekijöitä, jotka voivat ruveta ottamaan vastuuta paikasta heidän poissa ollessaan. Ensimmäiset vuodet yritystoiminnassa ovat luonnollisesti vielä hakemista, eivätkä yrittäjät ole toistaiseksi nostaneet itselleen palkkaa. Yritys on kuitenkin saanut arvokasta tunnustusta alueella, kun Kantri valitsi Narvan kyläpanimon vuoden 2022 hankkeeksi ja vuonna 2023 heidät valittiin Vuoden yritykseksi Vesilahdella. Tällaiset tunnustukset ovat myös luoneet yrittäjiin uskoa ja he ovat onnellisia siitä, että kova yrittäminen on huomattu
Uusi hankehakemus tekeillä
Hankehallinnointi ja rahoitushakemuksen tekeminen eivät mitä ilmeisemmin jättäneet traumoja, vaikka Valli mainitseekin järjestelmän olleen jäykkä ja aiheuttaneen turhautumista aika-ajoin. Nyt heillä on kuitenkin uusi hankehakemus tekeillä, sillä suunnitteilla on rakentaa lasitettu terassi tai katos, ehkä jonkinlainen beergarden tai järjestää tapahtumia. Valli kertookin uusien tilojen tuovan heille loputtomasti mahdollisuuksia ja kehittämisideoita moneksi vuodeksi. Hän myös kannustaa yrittäjiä hakemaan hankerahoituksia, sillä vaikka esimerkiksi 20 % tukiprosentti investointihankkeissa ei välttämättä ole suuri, se saattaa olla juuri se ratkaiseva summa siinä uskaltaako lähteä investoimaan tai kehittämään omaa toimintaansa.
Lue lisää yritystuista: https://kantriry.fi/yritykset/