Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tilaa Kantri ry:n uutiskirje

 
 

Kiertoasuomesta.fi kilpailee parhaiden eurooppalaisten hankkeiden kilpailussa

Lisätty 08.04.2020

kiertoasuomesta.fikiertoasuomesta.fi

Suomen maaseutuverkosto on ilmoittanut kuusi hanketta Euroopan maaseutuverkosto ENRD:n organisoimaan hankekilpailuun. 

Rural inspiration awards -kilpailussa etsittiin tällä kertaa parhaita eurooppalaisia hankkeita kolmessa eri kategoriassa: biotalous, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen. Yksi maa sai lähettää maksimissaan kuusi ehdokasta.

Suomen maaseutuverkosto ilmoitti kilpailuun kaksi biotaloushanketta sekä kolme ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja yhden ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvän hankkeen. Kiertoasuomesta.fi -verkkosivu kilpailee biotaloushankke-kategoriassa.

 

Kiertoasuomesta.fi

Kiertoasuomesta.fi avattiin huhtikuussa 2019 Pirkanmaalle kohdennetulla pilotilla. Pilotin luomalla kiertotalousmarkkinapaikan avulla viljelijä pystyvät tuomaan markkinoille maatalousbiomassaa esimerkiksi nurmi- ja olkibiomassaa sekä eläinten lantaa. Samalla potentiaaliset ostajat löytävät tarvitsemaansa raaka-ainetta. Kokeilun kokemusten perusteella markkinapaikka levitetään valtakunnalliseksi.

 

Marko Mäki-HakolaMarko Mäki-Hakola

 

 Hankkeen vetäjä, Marko Mäki-Hakola, MTK:n elinkeinojohtaja, kertoo idean portaalille syntyneen pari vuotta sitten. Silloin Sitran johdolla luotiin Suomeen uusi Kiertotalouden tiekartta. Sen avulla Suomesta rakennetaan uuden tyyppinen yhteiskunta. Samalla huomattiin, että Suomen vahvuus on maa- ja metsätalouden arvoketjuilla. MTK:ssa mietittiin, mitä tämä tarkoittaa maanviljelijöille. ”Se tarkoittaa sitä, että maatalouden sivuvirrat saadaan parempaan hyötykäyttöön”, Mäki-Hakola tiivistää.

Leader-tukea pilottiin

Leader Kantrin myönsi pilotille rahoitusta EU:n maaseuturahoituksesta, sen avulla on panostettu viestintään. Mäki-Hakola oli tyytyväinen, että Leader Kantrissa oivallettiin heti hankeen vaikutukset. ”Se lisää maatalouden mahdollisuuksia, se monipuolistaa yritystoimintaa, se mahdollistaa rakentamaan paikalliselle tasolle fiksuja kiertotalous järjestelmiä.” Mäki-Hakola luettelee.

Mäki-Hakola muistuttaa, että Leader-toiminnan hienous on siinä, että se lähtee paikallisilta asukkailta ja paikallisista tarpeista. Hän toivoo, että kaikki miettisivät kuinka Leader-toimintaa voisi hyödyntää ja huomioida tällä hetkellä enemmän. Tulisi myös pohtia mikä on Leaderin tulevaisuus, voisiko se olla vastaava malli tai jopa laajempi malli, jossa mukana useampikin rahasto?

 

Teksti ja kuvat: Pirkanmaan Leader-ryhmien tiedottaja, Johanna Veijanen

 

 Lisätietoja:

https://www.maaseutu.fi/maaseutuverkosto/viestinta2/terveiset-maalta-ja-maailmalta/kiertoasuomestafi-on-markkinapaikka-kiertotalousmateriaaleille-ja-maatalouden-sivuvirroille